top of page

Emotie-eter, dit doe je eraan!

  • info6432035
  • 18 dec 2020
  • 3 minuten om te lezen

Je bent moe, je hebt het druk, je zit niet lekker in je vel of je voelt je verdrietig... Het liefst zou je de voorraadkast induiken. Niet voor een appeltje of komkommer, nee, je hebt zin in chip, koekjes of chocolade!




herken je dit bij jezelf? je hebt heel de dag hard gewerkt en als je dan 's avonds eindelijk op de bank kunt ploffen, dan vind je dat je dat stuk chocolade echt verdiend hebt. En voor je het weet, is de halve reep op! Of je voelt je rot en denkt; nu maakt het toch niets meer uit, ik eet gewoon die hele zak chips leeg. Om je vervolgens nog ellendiger te voelen. Niet alleen omdat je je misselijk hebt gegeten aan de chips, maar vooral door het schuldgevoel en het gevoel dat je gefaald hebt.


Emotie-eten komt vaak voor. Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt dat we van kinds af aan geleerd hebben dat eten troost biedt en een beloning is. Denk maar aan het snoepje dat je als kind kreeg wanneer je verdrietig was of een schaafwond op je knie had. Of dat stuk taart wanneer er iets te vieren is. Wat trouwens niet wil zeggen dat alles onder emotie-eten geschaard moet worden. Bijna iedereen gaat zich wel eens een keer te buiten aan een zak chips of een rep chocolade .Is dat erg? Niet per se. Het wordt pas ernstig als het je leven zodanig beĆÆnvloedt dat je er last van ondervindt, bijvoorbeeld door overgewicht of een laag zelfbeeld.


Wat is emotie-eten eigenlijk?

Als je bijvoorbeeld boos, verdrietig of teleurgesteld bent, wil je dit niet altijd aan de buitenwereld laten zien, maar deze emotie blijft wel in je (onder)bewustzijn aanwezig. Als reactie hierop en als afleiding gaan mensen vaak eten. Emotie-eten is het onderdrukken van je gevoelens met eten. Wanneer je jezelf troost of beloont met eten, maken je hersenen het stofje dopamine aan. Dopamine is een zogenaamd boodschapperstofje dat zorgt voor gevoelens van geluk, genot en blijdschap. Door te eten maak je dopamine aan en daardoor voel je je weer goed. Althans voor even..




Wat kun je eraan doen?

  • Vervang je gedrag

Vaak speelt gewoonte gedrag een rol. Als het door de dag altijd goed gaat maar in de avond niet, dan is dit meestal een vorm van gewoonte gedrag. In dit geval kun je gaan oefenen met vervanggedrag. Je maak dan een concreet plan vooraf in de vorm van 'als..dan': 'als ik de behoefte voel om naar chocolade te grijpen, dan ga ik...' . Houd er rekening mee dat het tijd kost om nieuw gedrag aan te leren en wee mild voor jezelf als het dan toch een keer misgaat. De volgende keer probeer je het gewoon opnieuw.


  • Leer je gevoelens herkennen

Denk terug aan je laatste snaaimoment. Ga na wat je toen voelde en wat eigenlijk je behoefte was. Wilde je op dat moment niets liever dan getroost worden omdat je een rotdag had? Je kunt ook een dagboekje bijhouden waarin je noteert wat er voorafging aan het moment dat het misging en wat je toen voelde. Dit helpt om je bewust te worden van wat het is waardoor jij uit balans raakt.


  • Zoek afleiding

Maak een wandeling, ruim de keuken op of facetime met een familielid. Vraag jezelf af hoe je je zou voelen als je toch gezwicht was voor eten. Beter of slechter?


  • Als laatste maar zeker zo belangrijk

zorg voor een gezonde voorraad in huis en slaap voldoende


Ā 
Ā 
Ā 

Comments


bottom of page